Vrijwilligers verbeteren biodiversiteit in Polderpark Cronesteyn

kraamwebspin-biodiversiteit-polderpark-cronesteyn

Invasieve exotische planten zijn vaak prachtig om te zien, daar niet van. Sommige zijn ook nog eens geliefd bij inheemse insecten. Maar soorten als de reuzenberenklauw moeten toch bestreden worden, omdat ze anders de inheemse planten compleet verdringen. De gemeente speelt dit in haar eentje duidelijk niet klaar en daarom helpt SGC graag een handje, met de hulp van een flink aantal enthousiaste vrijwilligers.

De afgelopen weken hebben we niet alleen de reuzenberenklauw, maar ook de reuzenbalsemien en Japanse duizendknoop stevig aangepakt. Dat moet met zorg gebeuren: niet alleen vanwege het risico voor de vrijwilligers, maar ook om te voorkomen dat je de zaden en plantresten juist verder verspreidt. We hebben een paar keer urenlang gehakt, geknipt, uitgestoken, uitgetrokken en gesjouwd, maar we weten nu al dat dit werk nooit klaar zal zijn. We kunnen hooguit voorkomen dat deze planten zich al te explosief uitbreiden.

Als vrijwilliger krijg je in elk geval een full-body workout, de nodige gezelligheid bij de koffie en onder het werk, en een eerste kennismaking met allerlei planten en diertjes die je normaal niet opvallen. Zoals de gewone berenklauw (inheems en onschuldig!), de barnsteenslak en de kraamwebspin: allemaal vaste bewoners van de bermen in ons mooie polderpark.