Natuurbeheergroep Cronesteyn

Vrijwillig natuurbeheer boven op een knotwilg verwijdert de laatste tak
Vrijwilliger verwijdert laatste tak van knotwilg

Natuurbeheergroep Cronesteyn is al zo’n zeven jaar actief met het beheer van ons mooie park. Tegenwoordig valt de groep onder Stichting Groen Cronesteyn.

In de wintermaanden wordt er om de twee weken op vrijdag hard gewerkt onder leiding van Johan Kieft van de gemeente. De vrijwilligers knotten dan wilgen, houden het griend en de overige hakhoutbosjes bij en halen overal in het park opslag weg. Opslag zijn ongewenste jonge boompjes.

In het voorjaar is er een kleine groep aan de slag met het uitsteken van de reuzenberenklauw, een invasieve exoot. In het voorjaar kun je makkelijk zien waar de jonge plantjes opkomen en zijn ze makkelijk uit te steken. Vanwege het broedseizoen werken de vrijwilligers snel en met een kleine groep. Te lang op één plek bezig zijn zou de vogels teveel verstoren. Een enkele keer wordt er ook in weekends gewerkt, bijvoorbeeld om Japanse duizendknoop uit te trekken. In het voorjaar van 2023 zijn 130 nieuwe wilgjes aangeplant. Ze staan in het griend en vervangen wilgen die doodgegaan zijn.

We hebben op dit moment genoeg uitvoerende vrijwilligers, maar we zijn nog wel op zoek naar mensen die het werk kunnen begeleiden. Heb je belangstelling voor deze taak? Kom een paar keer meedoen en dan gaan we graag in gesprek. Ervaring met groenbeheer is een plus, maar het belangrijkste is dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt en goed kunt communiceren. Aanmelden kan via Contact.

drie mensen bezig met snoeien in het Reigersbos
Toegankelijk maken recreatieveldje Foto: Miranda Goddijn