Natuurbeheergroep Cronesteyn

Vrijwillig natuurbeheer boven op een knotwilg verwijdert de laatste tak
Vrijwilliger verwijdert laatste tak van knotwilg

Natuurbeheergroep Cronesteyn is al zo’n zeven jaar met het beheer van ons mooie park bezig. Tegenwoordig valt de groep onder Stichting Groen Cronesteyn.

Tijdens de wintermaanden wordt er om de twee weken op vrijdag hard gewerkt onder leiding van Johan Kieft van de gemeente. De vrijwilligers knotten dan wilgen, houden het griend en de overige hakhoutbosjes bij en halen overal in het park opslag weg. Opslag zijn ongewenste jonge boompjes.

De komende tijd (voorjaar 2023) gaat er een kleine groep aan de slag met het uitsteken van de reuzenbereklauw. Het is handig dat nu te doen, nu je nog goed kunt zien waar de jonge plantjes opkomen en ze makkelijk kunt uitsteken. Het moet wel met een klein clubje, in verband met het broedseizoen. De vrijwilligers zorgen er ook voor dat ze snel werken. Te lang op één plek bezig zijn zou de vogels teveel verstoren. Incidenteel wordt er ook in weekends gewerkt, bijvoorbeeld om Japanse duizendknoop uit te trekken.

We hebben op dit moment genoeg vrijwilligers, maar we zijn nog wel op zoek naar mensen die het werk kunnen begeleiden.

Onlangs hebben onze vrijwilligers 130 nieuwe wilgjes aangeplant. Ze staan in het griend en vervangen wilgen die doodgegaan zijn.

Twee vrijwilligers verwijderen Japanse duizendknoop. Het zijn lange takken die ze in een grote witte zak doen.
Verwijderen van duizendknoop
drie mensen bezig met snoeien in het Reigersbos
Toegankelijk maken recreatieveldje Foto: Miranda Goddijn