Nieuws

 • Excursie Wintervogels in Polderpark Cronesteyn

  Zondagmiddag 20 november van 13.00 tot ongeveer 15.00 uur organiseert IVN Leidse regio een winterse vogelexcursie in Polderpark Cronesteyn.

  Tienduizenden ganzen, eenden en andere vogels verlaten in de winter de sneeuw en kou van Noord-Europa en zoeken hun heil in een gematigder klimaat, waaronder ons land. Ook Polderpark Cronesteyn is een goed toevluchtsoord voor deze vogels.

  We gaan op zoek naar deze wintervogels: smienten, krakeenden, slobeenden, wintertaling, de grote zilverreiger. En dan zijn er de zangvogels uit het noorden, zoals  kramsvogel en koperwiek. Maar we zoeken ook naar stand- en jaarvogels: roodborst, heggenmus, winterkoninkje. Deze zangertjes laten zich ook in de winter horen. Misschien zien we zelfs een grote bonte specht, een buizerd of een torenvalk.

  Startpunt is de Tuin van de Smid aan het Polderpad, midden in het Polderpark. Trek warme kleren aan. Iedereen is welkom, ook wat grotere kinderen met hun begeleider. Aanmelden is niet nodig. Zie detuinvandesmid.nl voor precieze locatie en evt. parkeergelegenheid (buiten het park!).

  Foto: smientenpaar, foto Jan Westgeest

 • Werkzaamheden in Polderpark Cronesteyn

  Sinds vandaag staan er een keet en een graafmachine in een hoek van de weidevogelgraslanden en liggen er hier een daar stapels balken. Wat is er aan de hand? De gemeente heeft in het beheerplan van Polderpark Cronesteyn, goedgekeurd in 2019, ook een aantal projecten geschetst om het park te verbeteren. Het gaat dan vooral om het historische landschap en de soortenrijkdom van ons mooie park.

  Stichting Groen Cronesteyn zit met de gemeente aan tafel over de planning en uitvoering van die projecten en we hebben er vertrouwen in dat dit echt wat moois gaat opleveren. De eerste projecten die nu worden uitgevoerd zijn de verhoging van het waterpeil in een deel van het weidevogelgebied en de aanleg van een paddenpoel. Je kunt er binnenkort meer over lezen in onze nieuwsbrief. De gemeente heeft een informatiebrief voor de bezoekers van het park gemaakt, inclusief een uitnodiging om met de projectleider en de stadsecoloog door het park te wandelen op woensdagmiddag 16 november.

 • 18 oktober demonstratie met speurhond tegen duizendknoop

  De Japanse duizendknoop rukt op, ook in Leiden. Deze snelgroeiende exoot verdringt inheemse planten, beschadigt fundamenten en zorgt voor erosie van oevers. En er wordt nog steeds naar een effectieve methode gezocht om de plant te bestrijden. In Polderpark Cronesteyn houden vrijwilligers van de Stichting de duizendknoop binnen de perken.

  Dinsdag 18 oktober is iedereen om vier uur welkom bij de Tuin van de Smid voor een kopje koffie/thee en een bijzondere demonstratie. Twee experts van kennis- en innovatiecentrum HOEK, Lonneke Aarts en Julien Keijzer, laten dan zien hoe hun speciale speurhond duizendknoop opspoort. Natuurlijk vertellen ze ook wat over de plant: hoe herken je ze, hoe bestrijd je ze en hoe voorkom je verspreiding? En wat als je ze in de tuin blijkt te hebben?

  Stichting Groen Cronesteyn organiseert de demonstratie in samenwerking met Leiden European City of Science 2022 en het HOEK Kennis- en Innovatiecentrum. ’s Ochtends is Julien Keijzer ook te horen in een interview op Radio Weetlust, van 08:00 tot 09:00 op Sleutelstad.fm. Voor meer informatie en aanmelding: www.leiden2022.nl/1810. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar wordt wel gewaardeerd. Spontane bezoekers zijn ook van harte welkom!

  Foto: Bliss de labrador aan het werk (foto HOEK)

 • Lezing ‘Natuurschatten van Cronesteyn’

  Zondagmiddag 16 oktober om 14u geeft ecoloog en Cronesteynkenner Kees Vertegaal bij de Tuin van de Smid een lezing over natuur en biodiversiteit in Polderpark Cronesteyn. Niet alleen over de bijzondere flora en fauna van het park, maar ook over hoe het beheer werkt en wat biodiversiteit eigenlijk is.

  Meer informatie vind je hier.

  Foto: de zeldzaamste paddenstoel ter wereld, de zwarte amaniet, is recent weer in Cronesteyn aangetroffen (foto Hans Adema)

 • Pilot bestrijding Amerikaanse rivierkreeften in Cronesteyn
  rivierkreeften polderpark cronesteyn

  We berichtten al eerder over het enorme aantal Amerikaanse rivierkreeften in Polderpark Cronesteyn en over de schade die deze beestjes aanrichten, niet alleen aan de oevers maar ook aan het ecosysteem. Nu wordt er gelukkig eindelijk iets aan gedaan. Afgelopen week is er in opdracht van het Hoogheemraadschap Rijnland en de gemeente Leiden een nulmeting van het aantal Amerikaanse rivierkreeften in vijf sloten in het park gedaan. Een beroepsvisser heeft in totaal 60 fuiken gezet. Over een aantal weken wordt er namelijk een aantal natuurvriendelijke, dus glooiende oevers in het oostelijke deel van het park aangelegd.

  Amerikaanse rivierkreeften graven graag in steile oevers (zoals je overal in het park kunt zien) en HHR en de gemeente willen nu kijken of glooiende oevers tot een afname van het aantal kreeften leiden. Daarom zijn er ook fuiken uitgezet in sloten die geen glooiende oevers krijgen, zodat er vergelijkingsmateriaal is. De fuiken zijn na een dag weer opgehaald en er zaten zo’n honderd kreeften in. Mogelijk zijn de kreeften nu overigens al minder actief door de lagere watertemperatuur. Ze zijn nu gemarkeerd en teruggezet en in juni 2023 wordt er weer een telling gedaan; dan worden de kreeften ook eenmalig weggevangen. Verder wordt de begroeiing van de sloten zelf en hun oevers in beeld gebracht. Ook is het de bedoeling meer waterplanten te laten staan wanneer de sloten jaarlijks geschoond worden.

  Foto: Hoogheemraadschap Rijnland

 • Vrijdag 16 september 11.00: aanbieden petitie Houd Vlietland groen en open

  Het Burgerinitiatief Vlietland heeft in enkele weken tijd ruim 17.000 handtekeningen verzameld onder de petitie Houd Vlietland groen en open. Aanleiding voor de petitie is het plan om 222 vakantiewoningen te bouwen in het Vlietland, met bijbehorende parkeerplaatsen. Dat zou betekenen dat een flink deel van het gebied straks niet meer toegankelijk is en dat er veel groen verloren gaat.

  screenshot van de digitale petitie met een luchtfoto waarop het te bebouwen gebied is gearceerd

  Op vrijdag 16 september wordt de petitie overhandigd aan Anne Koning ( lid van het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland) en Bianca Bremer (wethouder van Leidschendam Voorburg). Mensen die hier bij willen zijn, kunnen zich om 11.00 verzamelen bij de Vlietlandbrug (blauwe brug) die Voorschoten en Vlietland met elkaar verbindt. Daarvandaan loopt de groep naar de plek waar de petitie wordt aangeboden. Van harte welkom om aan te sluiten.

 • Nachtvlinders kijken op 3 september

  Altijd al benieuwd geweest naar de wereld van pijlstaarten en spanners, het rood weeskind en de piramide-uil? Op zaterdagavond 3 september kun je nachtvlinders komen vangen en determineren in de schooltuinen van Polderpark Cronesteyn. Onder leiding van gidsen van IVN Leidse Regio worden er verlichte lakens en stroop ingezet om nachtvlinders te lokken, zodat je ze van dichtbij kunt bekijken en op naam leert brengen. Daarna worden de vlinders natuurlijk weer ongedeerd losgelaten.

  De activiteit is geschikt voor volwassenen en voor kinderen vanaf 6 jaar met hun begeleiders.

  Graag om 20.00 uur aanwezig zijn (schooltuinencomplex De Akkerdistel, Cronesteyn 2G, naast camping De Stochemhoeve); je bepaalt zelf wanneer je vertrekt, uiterlijk 23.30 uur. Zelf meenemen: een zaklantaarn.

  Meer informatie: www.ivn.nl/afdeling/leidse-regio en www.schooltuinenleiden.nl.

 • Teken de petitie voor een groen Vlietland

  De gemeente Leidschendam-Voorburg wil in natuur- en recreatiegebied Vlietland maar liefst 222 vakantiewoningen en 569 parkeerplaatsen realiseren. Het betreft een oud plan uit 2005 dat opnieuw wordt gelanceerd. Geschrokken inwoners van Voorschoten zijn een petitie tegen het plan gestart die al meer dan 10.000 keer is ondertekend.
  Stichting Groen Cronesteyn ondersteunt deze petitie van harte. We zijn tegen een plan voor grootschalige puur commerciële bouwactiviteit waar groene en open ruimte aan zou worden opgeofferd. Dit plan is niet van deze tijd.
  Je kunt de petitie hier ondertekenen: https://vlietlandgroen.petities.nl/
  Meer informatie vind je hier: https://www.nieuwsleiden.nl/voorschoten/veel-animo-voor-petitie-voor-behoud-van-een-groen-vlietland/
  En niet te vergeten: https://www.nieuwsleiden.nl/unity/ook-in-leiden-zorgen-over-bouw-recreatiepark-vlietland/

 • Sperwerkuikens!
 • Excursies voor jong en oud op zondag 22 mei

  Op 22 mei is het Wereld Biodiversiteitsdag en dat viert IVN Leidse regio in Polderpark Cronesteyn.
  Om 11.00u, 13.00u en 15.00u starten er diverse excursies met aandacht voor de wisselwerking tussen plant, dier en mens en hun omgeving. De activiteiten vinden plaats op of vertrekken vanaf het terrein van de Tuin van de Smid (Polderpad 8 in Leiden). Aanmelden is niet nodig. Klik op de link voor het complete programma.

 • Lezing en proeverij ‘Bijen in Cronesteyn’
  Vrouw viltvlekzandbij. Foto Anne Marie van Dam

  Stichting Groen Cronesteyn organiseert een informatieochtend over bijen, honing en imkeren in Polderpark Cronesteyn. Kinderen zijn ook van harte welkom! Aanmelden is niet nodig.
  In het reigersbos van Polderpark Cronesteyn staat een flinke bijenstal en je vindt op verschillende plekken in het park ook bijenkasten. Wat gebeurt daar precies, en waarom is dat belangrijk voor de natuur?
  Op zaterdagmorgen 21 mei vertelt imker Dirk Jan Binnendijk over hoe bijen leven, hoe honing wordt geoogst en wat honing slingeren is. Wat zijn solitaire bijen en hoe verschillen ze van bijenvolken in een korf? Wat is er aan de hand met bijensterfte en kun je daar zelf iets aan doen?
  Dirk Jan laat ook producten zien die je van honing kunt maken (zoals kaarsen) en je mag proeven: mede, propolis, stuifmeel (pollen), koninginnengelei en natuurlijk honing!
  Wanneer: zaterdag 21 mei, 10.00–12.00 uur
  Waar: Polderpark Cronesteyn, de Tuin van de Smid, Hooiberg
  Een activiteit van Stichting Groen Cronesteyn

 • Penningmeester en communicatietalent gezocht

  Stichting Groen Cronesteyn zoekt nieuwe vrijwilligers die zich in een enthousiast team willen inzetten voor het mooiste park van Leiden 🙂

  Vacature penningmeester

  Taken zijn: financiële administratie, donateursadministratie en opmaken financieel jaarverslag. Stichting Groen Cronesteyn is een kleine organisatie met een kleine administratie. De tijdsinzet is naar schatting enkele uren per maand. De penningmeester is lid van het bestuur. Het bestuur vergadert een keer per maand ca. 2 uur. Onze voorkeur gaat uit naar iemand van onder de veertig.

  Vacature(s) communicatie

  Voor het communicatieteam zoeken we mensen die één of meer van de volgende dingen willen doen: redigeren/schrijven van berichten voor de website, nieuwsbrief en de Instagram -en Twitteraccount, inclusief eenvoudige opmaak en illustreren met foto’s. De tijdsinzet is naar schatting een halve dag (4 uur) per maand.

  Als je meer wilt weten, vul dan het contactformulier in. Je kunt ook bellen met Kees Vertegaal, 06-2607093, of Roek Vermeulen, 071-523 18 66. We horen graag van je!

 • Beschadigde bomen deels snel opgeruimd

  Afgelopen week bleek dat er nog aardig wat stormschade aan vooral essen in het park was en zijn de gevaarlijke takken e.d. boven de paden direct opgeruimd. Gisteren (15 maart) heeft iemand van de Stichting samen met een paar mensen van gemeente en aannemer een rondje langs een aantal bospercelen gemaakt waar nog steeds bomen op half zeven hangen. Er spelen daar nogal eens kinderen en daarom heeft de gemeente besloten de gevaarlijke bomen op donderdag 17 maart op te ruimen. Het broedseizoen is net begonnen, maar omdat er nog geen jonge vogels zijn blijft de schade nu beperkt als er snel wordt opgetreden. Waar mogelijk worden de bomen pas in het najaar weggehaald. Alle bomen worden in het najaar gecompenseerd met ecologisch waardevolle soorten.

 • Gemeente zal geen vergunning voor discgolf in Cronesteyn geven
  Wethouder Dirkse heeft de gemeenteraad een brief gestuurd waarin hij meedeelt dat de initiatiefgroep Discgolf Cronesteyn een negatief advies heeft gekregen en hoe dit advies tot stand is gekomen. Er blijkt een commissie naar de plannen te hebben gekeken waar ook mensen van Groen en Stedelijk Beheer in zaten. Die commissie is tot de conclusie gekomen dat het discgolfplan niet met de Omgevingsvisie strookt. Ook zou het ‘niet te verenigen zijn met de andere ambities voor dit specifieke gebied, namelijk het verbeteren van de ecologische waarde en het versterken het groene duurzame karakter van het park. Het college heeft de opgave om de ruige graslanden in het polderpark ecologisch te verbeteren, qua vegetatie en graslandfauna. De introductie van sportrecreatie in deze bermen zou deze gewenste kwaliteitsslag tenietdoen.’ Als Stichting Groen Cronesteyn zijn we erg blij met deze uitkomst, vooral omdat de gemeente laat blijken dat ze wel degelijk oog heeft voor het landschap en natuurschoon en de bijzondere flora en fauna van Cronesteyn. De vele gebruikers en liefhebbers van het park die onze petitie hebben ondertekend, kunnen opgelucht ademhalen. Verder bedanken we alle ondertekenaars hartelijk voor hun steun, het heeft zeker geholpen! De Stichting gaat nu samen met andere organisaties en politieke partijen de mogelijkheden onderzoeken om alle Leidse parken een beschermde status te geven. De tijd is er rijp voor. Als u ons wilt steunen met een donatie, heel graag! Zie ook het artikel op sleutelstad.nl. Foto rietgors: Adri de Groot, vogeldagboek.nl.
 • Petitie tegen Discgolfpark Cronesteyn gelanceerd

  Op verzoek van gebruikers van het park heeft Stichting Groen Cronesteyn een petitie gelanceerd tegen het plan om een discgolfbaan in het park aan te leggen. De gebruikers en liefhebbers van Polderpark Cronesteyn maken massaal van deze gelegenheid gebruik om hun stem te laten horen. Meer weten over het discgolfplan, het traject tot dusver en de redenen voor de petitie? Gelijk doorklikken om te ondertekenen? Kijk op onze pagina Petitie tegen Discgolfpark Cronesteyn!

  Foto: Ghita Pluymaekers
 • ‘Discgolfpark Cronesteyn’?

  Er ligt intussen een eerste schets voor ‘Discgolfpark Cronesteyn’. Er zijn nu maar liefst 16 holes gepland, vlak langs de fiets- en wandelpaden. Stichting Groen Cronesteyn waardeert het dat de ontwerper zijn best heeft gedaan om de natuur in het park te ontzien, maar maakt zich wel zorgen over de veiligheid van de vele parkgebruikers. Bovendien is het niet voor niets de bedoeling dat mensen overal op de paden blijven; de bermen willen we juist mooier en natuurlijker maken en daar zijn we samen met de gemeente net plannen voor aan het maken. Volgens het bestemmings- en het beheerplan ligt de nadruk in Polderpark Cronesteyn dan ook op natuurbeleving. Dat gaat niet samen met een ‘discgolfpark’.

  Zestien permanente metalen baskets met rammelende kettingen, plus de bijbehorende halfverharde werpplekken. Het zou niet alleen een aantasting van het historische landschap van Cronesteyn zijn, maar ook een precedent scheppen omdat de gemeente een stuk openbare ruimte aan een sportvereniging in permanent gebruik zou geven. Het volgende ontwerp wordt in januari verwacht.

 • Meer lepelaars in Cronesteyn

  Na een voorzichtig begin met één nest in het Landgoedbos in 2012 zijn de lepelaars van Polderpark Cronesteyn intussen lekker bezig. In 2020 telde Vogelwerkgroep Cronesteyn al 9 bezette nesten en in 2021 minstens 11 — we vermoeden dat er nog een paar nesten waren. De lepelaar doet het in heel Nederland best goed, alleen hebben ze elders vaak onder predatie door vossen te lijden omdat ze op de grond broeden. Daar hoeven we ons hier dus geen zorgen over te maken. Op dit moment zijn ‘onze’ lepelaars in Zuid-Europa of Noord-Afrika; alleen de juveniele vogels blijven vaak in Nederland overwinteren. We zijn benieuwd hoe veel we er volgend jaar terugzien!

  Foto: Mirjam Akkerhuis

 • Paddenstoelenwandeling op zondag 24 oktober

  Zondag 24 oktober van 14:00 tot ca. 15:45  staat de jaarlijkse paddenstoelenwandeling op het programma in Polderpark Cronesteyn. Elk jaar is het weer een verrassing welke soorten er zich laten zien. Er viel heel wat regen de laatste weken en dat is heerlijk voor paddenstoelen. Zijn er wat minder paddenstoelen, dan is het altijd nog een mooie herfstwandeling. De wandeling is voor alle leeftijden en voor zowel beginnende als gevorderde paddenstoelenkijkers, want er worden aparte groepen gevormd. De excursie wordt georganiseerd door natuurgidsen van IVN Leidse regio.

  IVN wil het aantal deelnemers per groep beperkt houden en daarom is vooraf aanmelden verplicht. Dit kan via Marian Kathmann. U ontvangt een bevestiging.

  Kijk voor leuke tips en weetjes over paddenstoelen alvast op https://www.ivn.nl/2uurnatuur-challenge

  Foto: André Biemans

 • Lakenvelders in het Polderpark

  Polderpark Cronesteyn heeft nieuwe bewoners. Eind augustus zijn er zeven Lakenvelder ossen uit de Boterhuispolder naar ons park gebracht om te helpen met de begrazing, want de schaapskudde en twee koeien van kinderboerderij Merenwijk rooien het niet.

 • Laatste nieuws karpersterfte

  Intussen zijn er 120 dode karpers uit de sloten van Polderpark Cronesteyn gehaald (telling 10 sept.), meest grote exemplaren. De uitslag van het onderzoek in opdracht van Hoogheemraadschap Rijnland is nog niet bekend; er is al wel vastgesteld dat de gevangen vissen geen virus hadden.

  De sloten in het park stinken en er worden langzamerhand minder dode karpers gevonden. We hopen dat er nu snel duidelijkheid komt over de oorzaak van de sterfte en dat het HHR dan kordaat actie onderneemt, waar nodig in samenwerking met de gemeente.

 • Onderzoek naar karpersterfte

  De afgelopen week was er veel te doen over de alarmerende karpersterfte in Polderpark Cronesteyn. De gemeente heeft intussen meer dan 50 dode karpers uit het water gehaald. Hoogheemraadschap Rijnland heeft twee levende karpers gevangen om sectie op te doen (dat gaan ze helaas niet overleven), want dode karpers zijn daarvoor niet geschikt. Als het goed is krijgen we volgende week de uitslag van het onderzoek. Verder heeft het hoogheemraadschap het zuurstofgehalte in het water laten testen: dat is over het algemeen goed, op sommige plekken wat minder maar dat zou niet het probleem moeten zijn. De visser die de beestjes met behulp van elektrische schokken uit het water haalde, meldde dat er ook nog andere vissoorten aanwezig waren. Dat is dus goed nieuws en verder wachten we het af.

 • Massale karpersterfte

  Het is al veel wandelaars in het park opgevallen: er drijven ineens overal grote dode karpers in de sloten. Het blijken er maar liefst 25 te zijn (telling 30 augustus) en de sloten stinken. Stichting Groen Cronesteyn heeft de gemeente gevraagd het water te laten testen om de oorzaak van deze verontrustende sterfte vast te stellen. Ook Hoogheemraadschap Rijnland is gewaarschuwd. Er zal snel moeten worden gehandeld om erger te voorkomen.

  Er zijn al jaren zorgen over de waterkwaliteit in Polderpark Cronesteyn. De Stichting is bezig met het financieren van een onderzoek hiernaar. Als u dit ook belangrijk vindt, word dan donateur!

 • Vleermuizenexcursie op 21 augustus

  Op zaterdagavond 21 augustus 2021 organiseert IVN-werkgroep Cronesteyn een vleermuizenexcursie in Polderpark Cronesteyn. De excursie is geschikt voor volwassenen en voor kinderen vanaf 6 jaar. De startplaats is schooltuinen De Akkerdistel, Cronesteyn 2G, naast camping De Stochemhoeve. De begintijd is 20.45 uur.
  Deelname kan alleen na aanmelding via sjoerdluiten@hotmail.com, uiterlijk op donderdag 19 augustus. Het aantal deelnemers is beperkt!
  Meer informatie: https://www.ivn.nl/afdeling/leidse-regio/activiteiten/vleermuizenexcursie-cronesteyn-leiden. Zie ook: https://www.groencronesteyn.nl/2021/02/02/vleermuizenrijkdom-in-het-polderpark/.

 • Natuurbeheergroep Groen Cronesteyn maakt veldje toegankelijk

  Eind juli heeft de Natuurbeheergroep in samenwerking met Stichting Groen Cronesteyn een van de recreatieveldjes in het Reigersbos weer toegankelijk gemaakt. De toegang was al heel lang dichtgegroeid, dus we hadden er een flinke klus aan. Nu kun je vanaf het schelpenpad weer zien waar het veldje ligt en zodra de gemeente het gemaaid heeft, kan er ook hier weer fijn worden gesport en gepicknickt. De Stichting vindt het belangrijk dat de recreatiedruk op Polderpark Cronesteyn zoveel mogelijk wordt gespreid.

  Foto: Miranda Goddijn

 • Vrijwilligers verbeteren biodiversiteit in Polderpark Cronesteyn
  kraamwebspin-biodiversiteit-polderpark-cronesteyn

  Invasieve exotische planten zijn vaak prachtig om te zien, daar niet van. Sommige zijn ook nog eens geliefd bij inheemse insecten. Maar soorten als de reuzenberenklauw moeten toch bestreden worden, omdat ze anders de inheemse planten compleet verdringen. De gemeente speelt dit in haar eentje duidelijk niet klaar en daarom helpt SGC graag een handje, met de hulp van een flink aantal enthousiaste vrijwilligers.

  De afgelopen weken hebben we niet alleen de reuzenberenklauw, maar ook de reuzenbalsemien en Japanse duizendknoop stevig aangepakt. Dat moet met zorg gebeuren: niet alleen vanwege het risico voor de vrijwilligers, maar ook om te voorkomen dat je de zaden en plantresten juist verder verspreidt. We hebben een paar keer urenlang gehakt, geknipt, uitgestoken, uitgetrokken en gesjouwd, maar we weten nu al dat dit werk nooit klaar zal zijn. We kunnen hooguit voorkomen dat deze planten zich al te explosief uitbreiden.

  Als vrijwilliger krijg je in elk geval een full-body workout, de nodige gezelligheid bij de koffie en onder het werk, en een eerste kennismaking met allerlei planten en diertjes die je normaal niet opvallen. Zoals de gewone berenklauw (inheems en onschuldig!), de barnsteenslak en de kraamwebspin: allemaal vaste bewoners van de bermen in ons mooie polderpark.

 • Bijzondere planten beschermd in Moerastuin

  Afgelopen week is de Moerastuin gemaaid om het oprukken van riet en opslag (jonge boompjes) tegen te gaan. Een paar dagen eerder was Stichting Groen Cronesteyn ter plaatse om wat stukjes met bijzondere planten af te zetten. We zagen trouwens geen rietorchissen. Gelukkig wel moeras- en koningsvaren, waterdrieblad (heel bijzondere bloemen!), waternavel en lekker veel echte koekoeksbloem. We hopen dat het weer de goede kant op gaat met de Moerastuin als het beheer op deze manier wordt doorgezet.

 • Mooie foto van gruttogezin

  foto: Rik Bouwman, eind mei 2021

  Dit gruttogezin werd eind mei door Rik Bouwman op de gevoelige plaat vastgelegd. Of misschien is het hét gruttogezin van Cronesteyn. Wat een mooi beeld en wat is het kuiken al groot!

  Sinds een half jaar wordt Stichting Groen Cronesteyn regelmatig voorzien van foto’s gemaakt in het polderpark door een paar enthousiaste (amateur) fotografen. Zij stoppen veel tijd en moeite in het maken van de foto’s die voor ons van groot belang zijn: om vast te leggen, te delen en vooral ook van te genieten. Dit is er zo een waar we dankbaar gebruik van maken.

 • Daslookroute in Cronesteyn

  Met de IVN Routes-app kun je tijdens een leuk ommetje de natuur en het landschap van Cronesteyn beleven. De IVN-werkgroep Cronesteyn heeft een nieuwe route gemaakt van 1,1 km lang. Deze neemt je mee naar het prachtige daslook in het Landgoedbos met leuke, interessante weetjes over de planten, dieren en het landschap in het voorjaar. De IVN Routes-app is gratis te downloaden voor Android en iPhone.

  Zoek dan naar een wandelroute in Leiden.  Deze route heet Daslookpad Cronesteyn 2021. De route is ook eerst te bekijken op www.ivn.nl/routes. Download de route en ga dan naar het startpunt. Veel plezier! Vergeet niet dat je ivm het vogelrustgebied de hond niet kunt meenemen in het Landgoedbos.

  Foto: Ghita Pluijmakers

 • Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw in Cronesteyn

  In onze winternieuwsbrief besteedden we aandacht aan de invasieve exoten in het polderpark. Intussen hebben we een plan bedacht om te zorgen dat de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw zich niet blijven verspreiden. De gemeente bestrijdt de duizendknoop op een paar plekken in Cronesteyn met heet water; in het Landgoedbos wordt dit niet gedaan, maar ook daar zijn deze snelle groeiers nu aan een opmars bezig. Werk aan de winkel voor SGC!

  Het veld met berenklauw bij de bijenstal willen we graag houden, omdat fazanten er rustig kunnen broeden en omdat het er ook voor zorgt dat de reigernesten daaromheen niet worden verstoord. De vele nieuwe vestigingen van de berenklauw in het bos willen we wel graag weg hebben.

  Het strategischte moment voor bestrijding valt in de zomer, wanneer de voedingsstoffen uit de wortels zijn verbruikt en de plant nog geen zaad heeft. Deze zomer gaan we dus lekker aan de slag om duizendknoop en berenklauw uit te steken. Dat heeft als enorm voordeel dat we dan niet meer zo veel broedvogels verstoren.

  Meehelpen? Stuur een mailtje aan info@groencronesteyn.nl of vul het contactformulier in. Je kunt ons ook steunen door donateur te worden.

 • Lente is… jonge gansjes!

  Maar blijf zelf binnen de perken.
  Lente in Polderpark Cronesteyn! Het opvallendst zijn de grauwe ganzen met hun kuikens in de westelijke graslanden. De ouders zorgen vaak gezamenlijk met andere ouders goed voor de kids. Waakzaam tot en met. Maar het gebeurt ook dat een kuiken op een wandelpad terecht komt, zoals afgelopen woensdag 28 april. Mocht u zo’n klein pluizig gansje verdwaald zien, breng het dan naar de dichtstbijzijnde waterkant. De ouders vinden het wel. Het is niet nodig om hekken over te gaan naar de westelijke weidevogelgraslanden, dat verstoort veel meer dan u wellicht denkt.

  Foto: Mirjam Akkerhuis

 • De grutto is terug!

  De afgelopen weken zijn de scholeksters als eersten gearriveerd, op de voet gevolgd door twee paartjes kieviten. Vandaag, 10 maart, is ook de grutto weer gespot! We hopen dat we in elk geval het paar van vorig jaar weer terugkrijgen en misschien nog wel meer. Vorig jaar hebben ze kuikens weten groot te brengen en dat betekent dat Cronesteyn ze echt nog wel wat te bieden heeft. Als de tureluurs ook nog komen, is het plaatje compleet.

  Stichting Groen Cronesteyn gaat zich de komende tijd inzetten om te zorgen dat er geen wandelaars meer in de weilanden komen, laat staan honden.

  Foto: Adri de Groot, vogeldagboek.nl

 • De lepelaars zijn er weer!

  En wat minstens zo fijn is: ze kunnen ongestoord gaan broeden, want de gemeente heeft (op verzoek van de SGC) net op tijd de boom weggehaald die over de ‘slotgracht’ in het Landgoedbos lag en waar iedereen zo overheen kon lopen. Er zijn al acht lepelaars gespot en aan dit stelletje met opgestoken kopveren kun je zien dat ze al helemaal in de stemming zijn voor een gezellig en succesvol voorjaar 🙂

  Foto: Maaike Westra

 • Vleermuizenrijkdom in het Polderpark

  Sinds 2004 telt Bureau Stadsnatuur de vleermuizen in Leiden, ook in Cronesteyn. Sindsdien zijn er maar liefst negen soorten waargenomen en zeer waarschijnlijk kan het park zelfs op de baardvleermuis bogen! Je leest er binnenkort meer over in de nieuwsbrief. De foto hiernaast is van een overwinterende baardvleermuis in Meijendel, gemaakt door Jan Westgeest.

 • De westelijke weilanden: alleen voor koeien, vogels en hazen

  Deze grote open weiden vormen samen het grootste niet voor bezoekers toegankelijke deel van Cronesteyn. Tenminste, sinds kort. In het beheerplan heten deze de weidevogelgraslanden. De weilanden zijn verpacht aan een boer die ze onder voorwaarden gebruikt om zijn koeien op te weiden. 

  Om de weidevogels voor het polderpark te behouden moet alles op alles gezet worden. Het afbreken van de brug ten zuidoosten ervan is een van de maatregelen. Om mens, hond, drone en metaaldetector te weren is de voormalige struinroute dwars door het gebied opgeheven. Een deel van de brug is alvast weggehaald na een akelig incident waarbij twee honden een aantal ganzen hebben verwond en twee zijn doodgebeten. 

  Wij juichen de verandering toe en zetten ons in voor meer maatregelen voor een beter weidevogelbestand. Bijvoorbeeld het twee weken later maaien van de graslanden dan nu is afgesproken.  Wordt vervolgd!

  Zie ook: Geen struinroute meer door weidevogelgrasland

 • Bijzonder: dodaars in Cronesteyn gespot
  dodaars winterkleed

  De wintertelling van november had een leuke verrassing in petto voor Vogelwerkgroep Cronesteyn: de eerste dodaars ooit geteld in het park! Een blik op waarneming.nl leert ons dat het beestje weken is blijven hangen, want het is ook op 6 december nog gezien: in de noordwesthoek van het park, in de sloot tussen het wandelpad en het land van de boer. De dodaars is een kleine futensoort die je makkelijk kunt herkennen aan de dot pluizige veren op zijn achterwerk, vandaar ook de naam. Bij Stichting Groen Cronesteyn hopen we stiekem dat we deze mooie watervogeltjes ook tot broeden kunnen verleiden als er wat meer drassige rietoevers in het park worden gecreëerd. Volgens ons bestuurslid Dirk Jan broedden er wel dodaarzen in Cronesteyn voordat het polderpark werd ingericht.

  De foto is van Adri de Groot, vogeldagboek.nl.

 • Vereniging Vrienden van Polderpark Cronesteyn opgeheven, SGC neemt het roer over

  Eind oktober van dit jaar hebben de daarvoor aangemelde leden van ‘de Vrienden’ ingestemd met de opheffing van hun vereniging. De organisatie was vrijwel niet meer actief, al voelen veel leden zich nog sterk bij het park betrokken. 
  Wat de opheffing eenvoudiger maakte is de oprichting van een nieuw platform voor belangenbehartiging. Stichting Groen Cronesteyn bestaat sinds begin maart 2020. De leden van de VVPC stemden in met het beschikbaar stellen van het saldo van de Vereniging aan de nieuwe stichting. 
  Het bestuur van Groen Cronesteyn heeft dezelfde doelen als de vereniging had: de bescherming van het park in het algemeen en meer specifiek het goede beheer van de kwaliteit van de flora en fauna in het water, op het land en in de lucht. De VVPC heeft zich bijvoorbeeld sinds 2007 tijdens heel wat inspraakrondes voor het park ingezet. 
  De bestuursleden van Stichting Groen Cronesteyn danken de voorzitter van de VVPC, Hans Otten, en de andere bestuursleden, ondere andere Bep van Houten, van harte. De oud-penningmeester, Johan Hogendoorn, zet zijn werk voort voor de stichting. 

 • Zeldzame paddestoel bij Tuin van de Smid

  Tegenover de ingang van de Tuin van de Smid is op dit moment iets bijzonders te zien: een roze zalmzwam. Als je met je rug naar het hek van de Tuin staat, steek je het fietspad over naar de boomstam die daar in de berm ligt en dan zie je dat er roze zwammen op de stam groeien. 
  Cronesteyn staat bekend om zijn rijkdom aan paddestoelen, daarover binnenkort meer. Vergeet niet gelijk even wat lekkers te halen bij de Tuin van de Smid, het telt als een goede daad en ze hebben heerlijke dingen 🙂

  Foto: paddestoelenexpert André Biemans

 • Rode Amerikaanse rivierkreeft houdt huis in Cronesteyn

  Op verzoek van bewoners heeft stadsgrachtenadviseur Aaf Verkade begin september de sloot langs het Knotterpad op rode Amerikaanse rivierkreeften onderzocht. Die blijken inderdaad in zulke grote aantallen aanwezig te zijn dat er geen waterplanten zijn, het water volledig ondoorzichtig is en de oevers gatenkaas. De rode Amerikaanse rivierkreeft richt door het hele land grote schade aan de onderwaterflora en -fauna aan. Stichting Groen Cronesteyn gaat voor de sloten in het park naar een oplossing zoeken.

Archief

 • Vrijwilligers helpen moerastuin opknappen voor bijzondere soorten
  Vrijwilligers SGC

  Diverse (spontane) vrijwilligers van Stichting Groen Cronesteyn hebben in september en oktober een flink deel van de moerastuin in Polderpark Cronesteyn van riet, gras, bramen en boompjes ontdaan. Daarmee verschraalt het gebied, zodat verschillende planten, amfibieën en vogelsoorten weer meer kansen krijgen. De afgelopen jaren was de moerastuin achteruitgegaan, waardoor plantensoorten als de blauwe knoop en vogelsoorten als de kleine karekiet in aantal afnamen.

  Het eigenlijke maaien is door een aannemer gedaan; de vrijwilligers hebben vooral oude houtstapels geruimd en halen het hooi weg. Dat scheelt niet alleen veel geld, maar ook zwaar materieel dat de bodem te veel zou belasten. Gelukkig was het mooi weer en kon er met veel plezier worden gewerkt.

  Eind oktober hebben de mensen van Gemiva-zorgboerderij Cronesteyn de laatste hopen riet weggehaald. Samen met de gemeente gaat de stichting een plan maken voor de aanpak in 2021.

 • Coronasteyn
  Stichting Groen Cronesteyn - Reiger

  Juist nu zien we hoe belangrijk Polderpark Cronesteyn (sinds kort ook bekend als ‘Coronasteyn’) voor de mensen in Leiden en omgeving is: een gevarieerd, groen, ruim gebied pal naast de stad, met recreatiemogelijkheden voor iedereen. Maar om te zorgen dat Cronesteyn mooi blijft, inclusief de flora en fauna, is het wel nodig dat we ons allemaal aan de spelregels van het park houden. Dus alleen vissen waar het mag (nou ja, waar het gedoogd wordt), geen vogels verstoren, de hond alleen (los) laten lopen waar dat toegestaan is, geen rommel achterlaten en rekening houden met andere bezoekers.

 • Geen struinroute meer door weidevogelgrasland

  De struinroute door het weidevogelgrasland, dat ook agrarisch in gebruik is, is door de gemeente opgeheven. Het was al verboden de vogels in het broedseizoen te storen, maar het bordje van de gemeente werd helaas nogal eens genegeerd. Bovendien is dit grasland van oktober tot maart een belangrijke pleisterplaats voor wintergasten als de smient, een prachtig eendje dat het al moeilijk genoeg heeft. De eerste fysieke actie van Stichting Groen Cronesteyn in maart 2020 was het plaatsen van een niet te missen bord en extra hek op het bruggetje naar het weidevogelgrasland.

 • Hooitocht 2020 geslaagd ondanks de regen

  Voor de Leidse Hooitocht 2020 voor kinderen in gezinsverband verzorgde St. Groen Cronesteyn twee activiteiten: een rondleiding door Cronesteyn met als thema het polderlandschap door secretaris van de stichting Kees Vertegaal (foto) en bezoek aan een aantal biologische moestuinen op het terrein van Tuinvereniging Cronesteyn. Dat de laatste ook vanaf het begin-ontwerp onderdeel uitmaken van Cronesteyn is veel mensen ontgaan, merkten we tijdens het weekend. Ondanks de vele buien kwamen wel meer dan 35 gezinnen, klein en groot, de paden op en de hekjes door: om de kinderen wat meer over groenten te leren en om van de oogstproducten te genieten. Er viel dan ook wat te proeven: van bietenhummus en geroosterde mais tot kruidenpesto en snijbiet-courgettetaart. Veel gezinnen bleven lang bij de heel gastvrije moestuiniers. Van beide activiteiten hebben in totaal zo’n 140 mensen plezier gehad, inclusief de moestuiniers natuurlijk. 

 • Leidse Hooitocht

  Van woensdag 26 tot en met zondag 30 augustus van 10.00 – 16.00 uur vindt ‘De Leidse Hooitocht’ plaats, het Corona-alternatief voor de Leidse Hooidagen: een ontdektocht door Cronesteyn, met onderweg allerlei natuuractiviteiten, gericht op gezinnen.

  Stichting Groen Cronesteyn kan daar natuurlijk niet ontbreken. We dragen bij met twee activiteiten.

  Eén activiteit haakt in op het idee van Hooitocht. Het is einde zomer en tijd voor het hooien, maar ook voor de late oogst in de volkstuinen die Polderpark Cronesteyn rijk is.Op het Lupinepad en het Margrietpad stellen een aantal biologische moestuiniers hun tuinen open op vrijdag tot en met zaterdag van 10.00 – 16.00 uur. De volkstuinders vertellen over wat hen drijft en laten iets proeven van hun oogst. Er kunnen zo’n 8 – 10 mensen tegelijkertijd in de tuin.

  Je kan ook op ontdekkingstocht met gids door de polder (zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur, elk heel uur). Ontdek met ecoloog Kees Vertegaal van Stichting Groen Cronesteyn wat het Leidse polderpark zo bijzonder maakt aan planten, vogels en andere bewoners. Voor de Hooitocht, net als bij een museum, meld je je aan voor een tijdslot. Tickets zijn € 6,00 per persoon en moeten vooraf geboekt worden via: www.leidsehooidagen.nl