Nieuws

Zeldzame paddestoel bij Tuin van de Smid

Tegenover de ingang van de Tuin van de Smid is op dit moment iets bijzonders te zien: een roze zalmzwam. Als je met je rug naar het hek van de Tuin staat, steek je het fietspad over naar de boomstam die daar in de berm ligt en dan zie je dat er roze zwammen op de stam groeien. 
Cronesteyn staat bekend om zijn rijkdom aan paddestoelen, daarover binnenkort meer. Vergeet niet gelijk even wat lekkers te halen bij de Tuin van de Smid, het telt als een goede daad en ze hebben heerlijke dingen 🙂

Foto: paddestoelenexpert André Biemans

Vrijwilligers SGC

Vrijwilligers helpen moerastuin opknappen voor bijzondere soorten

Diverse (spontane) vrijwilligers van Stichting Groen Cronesteyn hebben in september en oktober een flink deel van de moerastuin in Polderpark Cronesteyn van riet, gras, bramen en boompjes ontdaan. Daarmee verschraalt het gebied, zodat verschillende planten, amfibieën en vogelsoorten weer meer kansen krijgen. De afgelopen jaren was de moerastuin achteruitgegaan, waardoor plantensoorten als de blauwe knoop en vogelsoorten als de kleine karekiet in aantal afnamen.

Het eigenlijke maaien is door een aannemer gedaan; de vrijwilligers hebben vooral oude houtstapels geruimd en halen het hooi weg. Dat scheelt niet alleen veel geld, maar ook zwaar materieel dat de bodem te veel zou belasten. Gelukkig was het mooi weer en kon er met veel plezier worden gewerkt.

Eind oktober hebben de mensen van Gemiva-zorgboerderij Cronesteyn de laatste hopen riet weggehaald. Samen met de gemeente gaat de stichting een plan maken voor de aanpak in 2021.

Rode Amerikaanse rivierkreeft houdt huis in Cronesteyn

Op verzoek van bewoners heeft stadsgrachtenadviseur Aaf Verkade begin september de sloot langs het Knotterpad op rode Amerikaanse rivierkreeften onderzocht. Die blijken inderdaad in zulke grote aantallen aanwezig te zijn dat er geen waterplanten zijn, het water volledig ondoorzichtig is en de oevers gatenkaas. De rode Amerikaanse rivierkreeft richt door het hele land grote schade aan de onderwaterflora en -fauna aan. Stichting Groen Cronesteyn gaat voor de sloten in het park naar een oplossing zoeken.

Geen struinroute meer door weidevogelgrasland

De struinroute door het weidevogelgrasland, dat ook agrarisch in gebruik is, is door de gemeente opgeheven. Het was al verboden de vogels in het broedseizoen te storen, maar het bordje van de gemeente werd helaas nogal eens genegeerd. Bovendien is dit grasland van oktober tot maart een belangrijke pleisterplaats voor wintergasten als de smient, een prachtig eendje dat het al moeilijk genoeg heeft. De eerste fysieke actie van Stichting Groen Cronesteyn in maart 2020 was het plaatsen van een niet te missen bord en extra hek op het bruggetje naar het weidevogelgrasland.

Stichting Groen Cronesteyn - Reiger

Coronasteyn

Juist nu zien we hoe belangrijk Polderpark Cronesteyn (sinds kort ook bekend als ‘Coronasteyn’) voor de mensen in Leiden en omgeving is: een gevarieerd, groen, ruim gebied pal naast de stad, met recreatiemogelijkheden voor iedereen. Maar om te zorgen dat Cronesteyn mooi blijft, inclusief de flora en fauna, is het wel nodig dat we ons allemaal aan de spelregels van het park houden. Dus alleen vissen waar het mag (nou ja, waar het gedoogd wordt), geen vogels verstoren, de hond alleen (los) laten lopen waar dat toegestaan is, geen rommel achterlaten en rekening houden met andere bezoekers.

Archief

Hooitocht 2020 geslaagd ondanks de regen

Voor de Leidse Hooitocht 2020 voor kinderen in gezinsverband verzorgde St. Groen Cronesteyn twee activiteiten: een rondleiding door Cronesteyn met als thema het polderlandschap door secretaris van de stichting Kees Vertegaal (foto) en bezoek aan een aantal biologische moestuinen op het terrein van Tuinvereniging Cronesteyn. Dat de laatste ook vanaf het begin-ontwerp onderdeel uitmaken van Cronesteyn is veel mensen ontgaan, merkten we tijdens het weekend. Ondanks de vele buien kwamen wel meer dan 35 gezinnen, klein en groot, de paden op en de hekjes door: om de kinderen wat meer over groenten te leren en om van de oogstproducten te genieten. Er viel dan ook wat te proeven: van bietenhummus en geroosterde mais tot kruidenpesto en snijbiet-courgettetaart. Veel gezinnen bleven lang bij de heel gastvrije moestuiniers. Van beide activiteiten hebben in totaal zo’n 140 mensen plezier gehad, inclusief de moestuiniers natuurlijk. 

Leidse Hooitocht

Van woensdag 26 tot en met zondag 30 augustus van 10.00 – 16.00 uur vindt ‘De Leidse Hooitocht’ plaats, het Corona-alternatief voor de Leidse Hooidagen: een ontdektocht door Cronesteyn, met onderweg allerlei natuuractiviteiten, gericht op gezinnen.

Stichting Groen Cronesteyn kan daar natuurlijk niet ontbreken. We dragen bij met twee activiteiten.

Eén activiteit haakt in op het idee van Hooitocht. Het is einde zomer en tijd voor het hooien, maar ook voor de late oogst in de volkstuinen die Polderpark Cronesteyn rijk is.Op het Lupinepad en het Margrietpad stellen een aantal biologische moestuiniers hun tuinen open op vrijdag tot en met zaterdag van 10.00 – 16.00 uur. De volkstuinders vertellen over wat hen drijft en laten iets proeven van hun oogst. Er kunnen zo’n 8 – 10 mensen tegelijkertijd in de tuin.

Je kan ook op ontdekkingstocht met gids door de polder (zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur, elk heel uur). Ontdek met ecoloog Kees Vertegaal van Stichting Groen Cronesteyn wat het Leidse polderpark zo bijzonder maakt aan planten, vogels en andere bewoners. Voor de Hooitocht, net als bij een museum, meld je je aan voor een tijdslot. Tickets zijn € 6,00 per persoon en moeten vooraf geboekt worden via: www.leidsehooidagen.nl