Sommige lepelaartjes hebben pech

Het is alweer twee jaar geleden dat een van de lepelaarkuikens in het Landgoedbos de pech had uit het nest te waaien en liefdevol werd opgevangen bij Vogelasiel De Wulp in Den Haag. Het Leidse vogelasiel heeft namelijk niet genoeg volièreruimte voor opgroeiende lepelaars. Dus toen ik dit jaar na zomerstorm Poly een foto van uit Leiden afkomstige lepelaartjes op Facebook zag staan die bij de Goudse vogelopvang terecht waren gekomen, dacht ik: die zijn vast van ons. (O ja, voor wie zich afvraagt hoe het met die kleurtjes op hun kop zit: dat is handig om ze in de opvang uit elkaar te houden.)

drie lepelaarkuikens staan bij elkaar in een hoekje, witte vogels op hoge poten met voor de herkenning elk een andere gekleurde veeg op hun kop
Lepelaarkuikens in de opvang in Gouda, foto: Centrum voor Dierenhulpverlening Gouda

Maar niets blijkt minder waar, deze kuikens waren allemaal uit de kolonie in Huys te Warmont afkomstig! We hopen dat het daar net zo goed gaat als in onze kolonie. En dat er dit jaar in Cronesteyn dus gewoon geen kuikens uit de nesten zijn gewaaid, maar ik heb me wel voorgenomen daar volgend jaar even extra naar te gaan kijken als er tijdens het broedseizoen weer een storm komt.

Intussen zijn alle lepelaars uit onze regio zich op vaste plekken voor de trek naar het zuiden aan het verzamelen. Ook deze kuikens worden daarheen gebracht. En in de vogelasiels is het voorlopig nog heel druk, dus donaties zijn meer dan welkom! Zowel in Gouda als in Den Haag of Leiden 🙂

Roek Vermeulen