Eekhoorn gezien in Polderpark Cronesteyn

Vorige week kregen we een melding van een bijzondere waarneming: een rode eekhoorn in Polderpark Cronesteyn! Iemand die op Hoeve Cronesteijn (van Gemiva) woont, schreef: ‘Vanmorgen zaten wij een heerlijk bakkie te doen in het zonnetje en tot onze verbazing zat er op nog geen 2 meter afstand opeens een eekhoorntje.’

Bij navraag blijkt dat er één keer eerder een eekhoorn in het park is gezien, ook vlak bij Hoeve Cronesteijn. Dat was een paar jaar geleden. Eekhoorns komen niet in de directe omgeving voor; volgens waarneming.nl zitten de dichtstbijzijnde populaties in Voorschoten (Duivenvoorde) en de duinen (o.a. Meijendel). Het is dus waarschijnlijk dat het om een ontsnapte of losgelaten eekhoorn gaat.

Er worden weleens vaker eekhoorns (hetzij inheemse, hetzij exotische…) in natuurgebieden uitgezet. Voor de duidelijkheid: dat is altijd een slecht idee! Voor alle mogelijke diersoorten is er wel een opvang te vinden waar je ze kunt afgeven. Dan weet je zeker dat ze goed terechtkomen, geen ziektes gaan verspreiden, enzovoort. Gelukkig kan deze eekhoorn bij ons geen kwaad en het beestje weet dus ook al een paar jaar te overleven.

Of zouden er meer zitten? Eekhoorns hebben een voorkeur voor naaldbos. In wat ouder loofbos kunnen ze wel overleven, maar hebben ze een groter territorium nodig. Dat betekent dat de kans op een echte populatie eekhoorns in ons park erg klein is.

Roek Vermeulen

Eekhoorn in een denneboom. Kijkt naar de camera met roodbruine vacht en pluimpjes op de oren. Nageltjes aan de poten duidelijk zichtbaar en een randje van de pluimstaart achter zijn rug.
Eekhoorn in den, foto: Adri de Groot, Vogeldagboek.nl