Oogstmarkt succes, winnaars fotowedstrijd gekozen

Op zondag 3 september was het Oogstmarkt op het terrein van De tuin van de smid. Deze markt werd georganiseerd door Stichting Groen Cronesteyn in samenwerking met Tuinvereniging Cronesteyn en De tuin van de Smid.

De marktkraam van Stichting Groen Cronesteyn met één van de leden van de vogelwerkgroep. Over de kraam ligt een donkergroen kleed en daarop staan foto's. Aan het dak van de kraam hangen banners met naam en logo van de stichting.

Het was prachtig weer, windstil en zonnig. De vijftien kramen boden samen een aantrekkelijk aanbod van ambachtelijke producten zoals honing, jam, aardewerk, groente en houtproducten en informatie over de activiteiten van de Stichting, IVN en de Schooltuinen. Dit zorgde voor veel toeloop van bezoekers van allerlei leeftijden. Een feestelijk gezicht.

Veel mensen hadden interesse in het werk van de stichting. Met een eigen marktkraam, geheel in huisstijl, konden bezoekers een goed beeld krijgen van de organisatie en de werkgroepen. Zo leerden bezoekers wat er te doen is en misschien leidt dat tot nieuwe actieve deelnemers of het invullen van één van de vrijwilligersvacatures. Werk genoeg!

Fotowedstrijd

Grote belangstelling was er ook voor de fotowedstrijd. Om te beginnen waren er 431 inzendingen van 81 fotografen. De voorzitter van Stichting Groen Cronesteyn zei daarover: ‘Nu ben ik talloze keren in Cronesteyn geweest, maar hier sta ik echt van te kijken: ik wist niet dat het park zó mooi was!’ Het was dus een pittige klus dus voor de jury, bestaande uit Henk Aschman van de Leidse vereniging van amateurfotografen en beroepsfotograaf Winand Stut. Zij kozen uit al die inzendingen twaalf foto’s, voor elke maand één.

Deze foto’s werden genomineerd en zijn te vinden in de kalender:

 1. Januari: Ghita Pluijmaekers
 2. Februari: Kees van Vliet
 3. Maart: Nienke Wit
 4. April: Marga Glasbergen
 5. Mei: Bep van Pelt
 6. Juni: Marja Meijering
 7. Juli: Petra Tel
 8. Augustus: Inge Spruit
 9. September: Mevon de Jong
 10. Oktober: Monica Trommelen
 11. November: Yvonne van Dam
 12. December: Alice Pardon

De foto’s van de genomineerden kregen ook een centrale plek op de Oogstmarkt en ruim 200 mensen brachten hun stem uit. Winnaars zijn Marja Meijering en Yvonne van Dam met een gedeelde eerste prijs en Bep van Pelt met de tweede prijs.

Tien mensen op een rij, acht houden hun eigen foto vast en de juryleden staan in het midden. Ze staan op een grasveld en kijken vrolijk.
De genomineerden met juryleden Henk Aschman en Winand Stut. Foto: Jolanda Overdijk
De drie winnaars met hun foto in handen en de juryleden. De foto's zijn links lepelaars, midden koeien in de nevel en rechts een landschap in roze oranje tinten.
De drie winnaars met de juryleden Van links naar rechts: Bep van Pelt, Marja Meijering en Yvonne van Dam
Foto: Jolanda Overdijk

Kalender met de 12 foto’s te koop

De twaalf genomineerde foto’s zijn opgenomen in de kalender Cronesteyn 2024. Daarvan werden er alleen al op de Oogstmarkt ruim vijftig verkocht. Wie heel 2024 wil genieten van foto’s van het park, kan de kalender kopen bij Boekhandel de Kler in de Breestraat (Leiden), bij De tuin van de smid en op zaterdagochtenden van 10-11 uur in de winkel van Tuinvereniging Cronesteyn. De prijs is € 14,50 en de opbrengst komt ten goede aan het werk van Stichting Groen Cronesteyn.