Hoe gaat het met de paddenpoel?

heidelibel: slank rood lijfje en doorzichtige smalle vleugels, zit op verdord gras

Vorige winter is er in opdracht van de gemeente een paddenpoel in het Polderpark gemaakt. Voorlopig gebeurt daar nog niet zo veel, maar dat was ook niet te verwachten. De kleine watersalamander is meestal vlot met het koloniseren van nieuwe poelen, maar dan moeten er wel waterplanten zijn: salamandervrouwtjes vouwen hun eieren per stuk in een blaadje onder water. De lisdodde is tot zover de enige plant in de poel zelf en die zullen we een beetje onder controle moeten houden. Toen we er in september gingen kijken, hingen er wel aardig wat libellen rond, zoals de heidelibel op de foto.

Deze zomer is de plantenwerkgroep van KNNV Leiden langsgeweest om de planten rond de nieuwe poel te inventariseren, bij wijze van nulmeting. Ze troffen onder andere de brede wespenorchis aan (de meestverbreide orchidee van Nederland). Die stond er ongetwijfeld al eerder. Verder staan er nu vochtminnende soorten als heelblaadjes, slanke waterkers en koninginnekruid; en ‘droge’ soorten zoals kleine leeuwentand en viltig kruiskruid. Een aantal soorten is waarschijnlijk met opzet gezaaid, zoals kanariezaad en Mariadistel. Dat had van ons niet gehoeven, want we laten de natuur graag zoveel mogelijk haar gang gaan. We zijn benieuwd wat zij de komende jaren voor ons in petto heeft.