Zonder zaag geen grienden

Een windstille, heldere januarimorgen. In het griend, vlakbij de moerastuin, is een kleine groep vrijwilligers bezig. Normaal gesproken ongeveer tien mensen, nu vanwege kou en gladheid wat minder. De natuurbeheergroep doet dit al zo’n zeven jaar. Ze zagen de wilgen af en sjouwen met de takken. Waarom laten ze die bomen niet gewoon groeien?

Grienden zijn door mensen beheerde stukken land waar wilgen groeien. Deze plekken zijn te nat voor andere bomen en struiken. Wilgen houden wel van natte voeten. In het griend op Cronesteyn groeien zes verschillende soorten wilgen. De schietwilgen zorgen voor lange rechte takken, geschikt om bijvoorbeeld manden of afrasteringen te vlechten. Boswilgen maken mooie lange wilgenkatjes waar veel insecten op af komen. Zo heeft elke soort een eigen functie.

Een deel van de afgezaagde takken wordt in de schoolwerktuin en bij workshops gebruikt. De rest van de takken wordt tot houtrillen gevlochten. Die vormen een mooie schuilplaats voor vogels zoals roodborst en winterkoning. Ook wezels, padden en egels houden ervan. Verder lopen allerlei kleine diertjes liever langs de rillen van de ene plek naar de andere dan via een open terrein. Dat geeft bescherming tegen roofvogels die graag een muisje pakken.

Eens in de vier jaar worden de wilgen op ongeveer veertig centimeter boven de grond afgezaagd. Niet lager, want dan worden de kale stompen verstikt door brandnetels en bramen. Na vier jaar zijn de takken al flink dik: sommige halen tien centimeter. Dat is nog net te doen voor vrijwilligers met handgereedschap. Veel dikker moeten ze niet worden.

Zonder beheer zouden de grienden één ondoordringbaar wilgenbos worden, vermengd met bramen.  De variatie in soorten en leeftijden van de wilgen geeft veel afwisseling in de grienden. Aantrekkelijk voor wilde dieren en voor de menselijke bezoekers van het park. Om dat te behouden gaat de zaag er dus in.

Een man in werkkleding legt takken op een ril. Dat is een lange stapel van ruim een meter hoog. Er ligt sneeuw op de grond.

De afgezaagde wilgentakken worden op rillen gelegd