Vogelwerkgroep zoekt nieuwe vogeltellers

Veel mensen kennen natuurlijk de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling. Leuk om mee te doen en een bijdrage te leveren aan het nationale vogelonderzoek. Wat veel mensen niet weten is dat er al sinds 1973 vogeltellingen gedaan worden door SOVON, Samenwerkende Organisaties Vogel Onderzoek Nederland. Duizenden vrijwilligers tellen het hele jaar door vogels. Zij dragen zo bij aan het onderzoek naar de vogelstand. En die telgegevens bieden een wetenschappelijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in Nederland.

Sinds 1983: vogeltellingen in Polderpark Cronesteyn

Ook in Polderpark Cronesteyn wordt sinds 1983 door de Vogelwerkgroep systematisch geteld, volgens de SOVON methodieken. Zo wordt in het voorjaar, tussen half maart en eind juni, geteld voor het Broedvogel Monitoring Project (BMP). Vogels tellen gebeurt voor een groot deel door te luisteren waar (meestal) mannetjes zitten te zingen. De meeste zangvogels zingen vooral kort na zonsopkomst. Je moet dus in het voorjaar een aantal keren behoorlijk vroeg opstaan. Dat is ook een van charmes van broedvogels tellen. Het is dan vaak heel stil, er zijn nog geen mensen. Soms, met een beetje mist op de weilanden, de opkomende zon en volop vogelzang in de lucht, kun je haast niet geloven dat je nog in Leiden bent.

groene specht: een groene vogel met rood aan de kop, stevige snavel, zit in het gras
Groene specht, foto Adri de Groot

Doe je mee als nieuwe vogelteller?

Om ook de komende jaren de vogels in het polderpark te kunnen tellen is de Vogelwerkgroep op zoek naar nieuwe leden. Behalve vroeg op kunnen staan moet je natuurlijk het een en ander van vogels weten. Je moet de meest gangbare soorten kunnen herkennen, niet alleen als je ze ziet, maar ook aan hun zang of roep . We tellen altijd met twee mensen, per keer de helft van de polder. Daar ben je een uur of drie mee bezig. Nieuwe tellers worden al doende wegwijs gemaakt in de BMP methode van het vogels tellen.

Ben je geïnteresseerd, mail dan naar info@groencronesteyn.nl, liefst met je telefoonnummer. Dan nemen wij contact met je op. Je kunt ook het contactformulier gebruiken.